Απουσιολόγος
Ο Απουσιολόγος ως εφαρμογή για προσωπικό υπολογιστή
Ο Απουσιολόγος έγινε εφαρμογή για προσωπικό υπολογιστή! Μπορεί να εκτελεστεί σε λειτουργικό σύστημα Linux σε όλες τις δημοφιλείς διανομές (οπωσδήποτε σε Linux Mint που αναπτύχθηκε!). Το αρχείο εγκατάστασης είναι διαθέσιμο από εδώ. Έχει γραφεί στη γλώσσα Gambas και για να εκτελεστεί τοπικά σε ένα σύστημα απαιτείται το πακέτο gambas3-runtime. Ο πιο πρακτικός τρόπος για την εγκατάσταση του πακέτου είναι η εγκατάσταση της ίδιας της γλώσσας προγραμματισμού (έκδοση 3) από την επίσημη ιστοσελίδα της http://gambas.sourceforge.net/en/main.html. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Ubuntu Linux ή του Linux Mint μπορεί η εγκατάσταση της Gambas 3.4 να γίνει δίνοντας τις εξής εντολές σε ένα τερματικό (terminal) :

1. sudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3

2. sudo apt-get update

3. sudo apt-get dist-upgrade

4. sudo apt-get install gambas3

Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι ανάλογη με αυτή της δικτυακής πρωτότυπης εκδοχής της. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει και να εξάγει τις επιστολές του σε μορφή html και csv με την επιπλέον ιδιαιτερότητα πως μπορεί να επεξεργαστεί το κείμενο της επιστολής πριν την εξάγει από την εφαρμογή. Επιπλέον, μπορεί να επεξεργάζεται από οπουδήποτε τα δεδομένα του, αρκεί να είναι τοπικά εγκατεστημένη η εφαρμογή και αυτός/η να έχει μαζί του/της το αρχείο με τη βάση δεδομένων του!

Δυστυχώς, δεν επικοινωνεί με τη δικτυακή εφαρμογή του Απουσιολόγου, κάτι που θα την έκανε ακόμα πιο ευέλικτη. Επιπλέον, δεν μπορεί να εκτελεστεί σε Windows, αν και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται στο μέλλον, με τη μεταφορά του κώδικα σε κάποια multiplatform γλώσσα. (Ωστόσο, κρυφή ελπίδα είναι η εφαρμογή αυτή να συνεισφέρει στην εξέλιξη των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη γνωριμία τους με τον κόσμο του Linux.)

Η εφαρμογή μπορεί να ληφθεί από ΕΔΩ!!

Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές εικόνες από την εφαρμογή.


Καταχώρηση στοιχείων χρήστηΚαταχώρηση απουσιών
Στοιχεία χρήστη Καταχώρηση απουσιών

Συγκεντρωτικές καταστάσεις απουσιώνΠροετοιμασία επιστολής
Συγκεντρωτικές καταστάσεις απουσιών Προετοιμασία επιστολής

Προεπισκόπηση και εκτύπωση από το FirefoxΔιαχείριση τμημάτων
Προεπισκόπηση και εκτύπωση από το Firefox Διαχείριση τμημάτων

Διαχείριση μαθητώνΒοήθεια
Διαχείριση μαθητών Βοήθεια