Απουσιολόγος
Βασικές ερωτήσεις
— Τι είναι ο Απουσιολόγος;
Ο Απουσιολόγος είναι μία εφαρμογή εύκολης διαχείρισης των απουσιών των μαθητών ενός σχολικού τμήματος.

— Πως ξεκινώ;
Πρώτα ακολούθησε τα βήματα της αρχικής σελίδας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γνωρίζεις τη βασική δομή του Απουσιολόγου η οποία παρουσιάζεται παραστατικά στο επόμενο διάγραμμα.

Βασική δομή

Συνοπτικά :

 • Ο χρήστης ελέγχει (ορίζει, μεταβάλει και διαγράφει) τους μαθητές και τα τμήματά του.
 • Ένας μαθητής μπορεί να ανήκει σε μόνο ένα τμήμα από κάθε μία κατηγορία (γενικής παιδείας, κατεύθυνσης, επιλογής και ερευνητικής εργασίας).
 • Αν ένας μαθητής δεν ανήκει σε οποιοδήποτε τμήμα εξακολουθεί να είναι προσβάσιμος με την επιλογή “Όλοι οι μαθητές”.
 • Ο χρήστης με την εγγραφή του αποκτά ένα τμήμα (“Το τμήμα μου”), περαιτέρω μπορεί να εισάγει όσα τμήματα επιθυμεί από κάθε μία κατηγορία.
 • Η διαγραφή ενός τμήματος δε διαγράφει τους μαθητές που ανήκουν σε αυτό, απλά τους αφαιρεί προσωρινά την ιδιότητα του να ανήκουν σε τμήμα της κατηγορίας και ο χρήστης αν επιθυμεί μπορεί να τους κατανείμει αργότερα σε κάποιο άλλο τμήμα.
 • Η μεταβολή του είδους ενός τμήματος (π.χ. από τμήμα κατεύθυνσης σε τμήμα επιλογής) αφαιρεί προσωρινά την ιδιότητα των μαθητών που ανήκουν σε αυτό, να ανήκουν σε τμήμα της κατηγορίας.


— Μπορώ να χρησιμοποιήσω ελεύθερα την εφαρμογή;
Η χρήση του Απουσιολόγου είναι απολύτως ελεύθερη.

— Πως μπορεί να είναι ελεύθερη η χρήση της εφαρμογής;
Ο Απουσιολόγος φιλοξενείται από το σχολικό δίκτυο σε ένα μέρος του χώρου που έχει παραχωρηθεί για χρήση στον διαχειριστή της εφαρμογής, ως εκ τούτου η φιλοξενία της εφαρμογής (αρχεία και βάση δεδομένων) δεν έχει κάποιο κόστος.

— Πως μπορώ να εγγραφώ;
Αρκεί ένας έγκυρος λογαριασμός email και η επιλογή ενός ονόματος χρήστη που δε χρησιμοποιείται από κάποιον άλλο εγγεγραμμένο.

— Πως μπορώ να διαγραφώ;
Υπάρχει διαθέσιμη επιλογή διαγραφής, η οποία σβήνει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα στοιχεία του χρήση όπως και το σύνολο των πληροφοριών που έχει κατά καιρούς εισάγει αυτός στην εφαρμογή.

— Τι συμβαίνει με τα στοιχεία που εισάγονται στην εφαρμογή;
Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και των μαθητών που καταχωρούνται δεν θα χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε σκοπό αλλά και δεν θα δοθούν οπουδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο.

— Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που καταχωρούνται στην εφαρμογή;
Το σύνολο των αλφαριθμητικών δεδομένων που εισάγονται στην εφαρμογή κρυπτογραφούνται πριν αποθηκευθούν με αλγόριθμο υψηλής πολυπλοκότητας.

— Αυτό σημαίνει πως η βάση δεν μπορεί να "σπάσει";
Δυστυχώς δεν υπάρχει διαδικτυακή βάση που δεν μπορεί να "σπάσει". Ωστόσο, εκτίμηση είναι πως ακόμα και να συμβεί κάποια διαρροή από κακόβουλη ενέργεια αυτή θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

— Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον Απουσιολόγο αντί της παραδοσιακής τήρησης βιβλίου φοίτησης;
Ο Απουσιολόγος δε μπορεί να αντικαταστήσει τις νόμιμες διαδικασίες καταγραφής απουσιών. Ο καθηγητής που συλλέγει τις απουσίες εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να τηρεί το χειρόγραφο βιβλίο φοίτησης όπως και πριν. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, η συμπλήρωση του βιβλίου φοίτησης καθίσταται απλή αντιγραφή των στοιχείων από τον υπολογιστή ενώ η σύνταξη των ενημερωτικών επιστολών γίνεται από την εφαρμογή απλά και γρήγορα.

— Προσπαθώ να ανοίξω με το Excel τα αρχεία csv που παράγονται από τον Απουσιολόγο και αυτά εμφανίζονται "κινέζικα". Πως μπορώ να τα διαβάσω στα ελληνικά;
Τα δεδομένα εξάγονται σε αρχείο csv με κωδικοποίηση UTF - 8. Δυστυχώς, το Microsoft Excel δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με αυτήν τη γενική κωδικοποίηση. Μία απλή λύση είναι η χρησιμοποίηση του LibreOffice Calc (http://el.libreoffice.org/) το οποίο αναγνωρίζει αυτόματα την κωδικοποίηση και αν ακόμα δεν τα καταφέρει άμεσα τότε ο χρήστης μπορεί να την επιλέξει με το άνοιγμα του αρχείου (δες εικόνα εδώ).

Αν χρησιμοποιείς το Excel 2007 τότε μπορείς να διαβάσεις το αρχείο κάνοντας τα εξής βήματα :
 • Άνοιξε το Excel 2007 σε ένα κενό αρχείο.
 • Επέλεξε την ετικέτα "Δεδομένα" (Data στο αγγλικό Excel).
 • Επέλεξε "Από κείμενο" ("From Text" στο αγγλικό Excel) - τρίτη επιλογή από αριστερά.
 • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επέλεξε το αρχείο που κατέβασες από τον Απουσιολόγο.
 • Βήμα 1 από 3 : Επιλογή "Οριοθετημένο" (αγγλικά : "Delimited").
 • Βήμα 2 από 3 : Τικ στο "Κόμμα" και στο "Διάστημα".
 • Βήμα 3 από 3 : Επιλογή "Τέλος" και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλογή "ΟΚ".
Αν πάλι χρησιμοποιείς το Excel XP ή το Excel 2003 τότε μπορείς να διαβάσεις το αρχείο κάνοντας τα εξής :
 • Αποθηκεύεις το αρχείο του Απουσιολόγου τοπικά σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σου.
 • Με το ποντίκι πάνω στο αρχείο κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις να ανοίξεις το αρχείο με το Σημειωματάριο των Windows. (ή ανοίγεις το Σημειωματάριο επιλέγοντας "Έναρξη → Προγράμματα → Βοηθήματα → Σημειωματάριο" και φορτώνεις από εκεί το αρχείο που δημιουργήθηκε από τον Απουσιολόγο).
 • Το σημειωματάριο πρέπει να εμφανίζει σωστά τα ελληνικά αλλά εμφανίζει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του αρχείου csv (κόμματα και εισαγωγικά). Επέλεξε "Αποθήκευση ως..." και αποθήκευσε το αρχείο με κωδικοποίηση ANSI και κατάληξη txt (δες εικόνα εδώ).
 • Άνοιξε το Excel και φόρτωσε το αρχείο που αποθήκευσες στο προηγούμενο στάδιο με κωδικοποίηση ANSI.
 • Βήμα 1 από 3 : Επιλογή "Οριοθετημένο" (αγγλικά : "Delimited").
 • Βήμα 2 από 3 : Τικ στο "Κόμμα" και στο "Διάστημα".
 • Βήμα 3 από 3 : Επιλογή "Τέλος" και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλογή "ΟΚ".


— Ποιο είναι το μέλλον της εφαρμογής;
Ιδανική συνέχεια είναι η δημιουργία μίας εφαρμογής η οποία θα εγκαθίσταται σε προσωπικό υπολογιστή και θα προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες έχοντας όμως παράλληλα τη δυνατότητα επικοινωνίας με το διαδίκτυο για την ενημέρωση της δικτυακής βάσης του χρήστη κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις απουσίες των μαθητών του από οποιονδήποτε υπολογιστή είναι διαθέσιμος και συνδεδεμένος στο δίκτυο.

— Αν βρω κάποιο σφάλμα τότε τι μπορώ να κάνω;
Αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε μη αναμενόμενη συμπεριφορά τότε μπορείτε να ενημερώσετε το διαχειριστή στο epdiamantopoulos@yahoo.gr